България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Културните предизвикателства на Дом на културата "Красно село" през месец май

Разговор с директора на ОКИ ДК "Красно село" Ивелина Кючукова

30.04.2021 | 10:18 Редактор: Здравко Черкезов

"НДК на Красно село" - така е известен Общинският културен институт (ОКИ) Дом на културата (ДК) "Красно село". В момента в него се помещава една много интересна изложба на деца, които са пресъздавали икони. 

"Това е тематична изложба, която е свързана с изображения на божественото християнско семейство. Тя е организирана от Сдружение "Духовно огледало" и представлява копия на икони, изработени от деца от различни арт ателиета", посочи директорът на ОКИ ДК "Красно село" Ивелина Кючукова пред водещия на "България сутрин" Мирослав Димитров.

Кючукова поясни, че децата са направили копия на етиопски канони, намиращи се в музея на иконите във Франкфурт, като по този начин са могли да се запознаят отблизо с християнските обичаи по време на Страстната седмица.

"Точно в този момент имаме нужда от вяра, от познание на християнските обичаи и всички свързани християнски ритуали. По този начин децата и родителите могат да се запознаят с различни канони, тук има иконостас, триптих", изтъкна директорът на ОКИ ДК "Красно село" в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Иконите са изработени от семпли материали, но в същото време виждате каква невероятна изобразителност са предали децата на лицата от иконите. Този детски поглед върху християнския канон - изключително чисти и неподправени изображения. Би било добре през почивните дни всеки, който има желание, да посети и да се наслади на тези икони", прикани Кючукова.

Мисията на ОКИ ДК "Красно село" е да създава култура и да прави изкуство към подрастващото поколение. 

"Имаме голям дълг към това поколение, за да го възпитаме към естетически вкус и критерий. Това е свързано и с инициативата, която започнахме на 1 март с детски градини и училища в района да изработват различна декорация и след това да украсят прекрасния парк, който е "Красно село". Ние подготвяме и спектакли с дидактическа особеност, за да обясним какво се случва в Страстната седмица от Лазаровден до Великден", заяви още директорът на ОКИ ДК "Красно село".

Изкуството не е само визия, а е и споделяне, категорична е Кючукова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК