България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Николай Овчаров:  Допреди 20 г. никой не говореше за културен туризъм

Дано по-бързо направим правителство, което да управлява държавата, посочи той

29.04.2021 | 09:19 Редактор: Юлия Христова

Историкът проф. Николай Овчаров получи специалната награда за изключителен принос в развитието на културно-историческия туризъм в България. Как оцелява културният туризъм у нас по време на пандемия и какви бяха загубите, които нанесе на сектора кризата?

Никак не е лесно да се стигне до културния туризъм, само допреди 20 г. никой не говореше за него. Той привлича доста богати и интелигентни хора, за разлика от алкохолния туризъм - без да ги противопоставям. Това каза в студиото на "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров пред водещите Мирослав Димитров и Мария Константинова. 

По думите му през месец май доста хора отделят време за културен туризъм.

"Българите обичат своето наследство, родината си. Работя по доста обекти, но основен е Перперикон. Предстои седми европейски проект за близо 8 милона лева. Перперикон и община Кърджали са еталон в подобен вид археологически проучвания", обясни той за Bulgaria ON AIR.


Според него развитието на този вид туризъм, на който той е един от основателите, е допринесъл за разкриването на стотици къщи за гости и хотели в района на Кърджали.

"Тежък е въпросът за това как ще се отрази политическата ситуация на археологическото лято", допълни археологът. 

От думите му стана ясно още, че редовните разкопки по времето на кабинета Орешарски са започнали в края на август предвид политическата ситуация тогава. 

"С този мораториум още повече се утежнява положението, дано по-бързо направим правителство, което да управлява държавата", подчерта проф. Овчаров.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК