България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Капон: Капаните са заложени, или ще платят българските граждани, или политическият елит

"Актуализацията на бюджета е животоспасяваща", каза тя

28.04.2021 | 09:22 Редактор: Десислава Атанасова

Последните дни политическата картина у нас все повече прилича на шахматна дъска. Раздават се мандати, които тутакси биват връщани на президента Румен Радев. Отговорността на съставянето на кабинет бива избягвана с идеята за нови парламентарни избори до постигането на мнозинство в парламента. Ще се стигне ли до кабинет при връчването на третия мандат или ще продължим да се лутаме в избори?

Проблемите на хората нямат мандат. Ние сме внесли определени мерки за бизнеса. Искаме да наложим на правителството да внесе Плана за възстановяване, важният кислород. Сегашното правителство искаше да го бламира. Днес в дневния ред пак няма точка за Плана. Това са трикове. Ние внесохме изслушването по темата за Плана за над 20 млрд лева грантове, те първоначално бойкотираха, и не искаха забележките на комисията да бъдат поправени, видимо беше, че премиерът първо беше в отпуск, после в болничен. Това заяви в "България сутрин" депутатът от "Изправи се!Мутри, вън!" Мария Капон.

Капон подчерта отново, че внасянето на Плана в срок е от изключителна важност.

"Следващо правителство може да направи своите нотификации, просто е важно до 30 април го да внесем. Още лятото е важно да дойдат 13% от парите, Парите са важни сега и веднага - този кислород, от който има нужда българската икономика", допълни още тя. 

Актуализация на бюджета

"Тя може да бъде единствено внесена от МС. НС не може да поиска от МС актуализация. Според МС на Борисов ние ще имаме балансиран бюджет до края на април, балансиран за кого? Служебното правителство ще бъде в капан, капан който им подготвя сегашният кабинет, именно да не може да направят актуализация, защото няма да има НС, когато това е служебен кабинет. Това означава, че 50 лв за пенсионерите, отделно подкрепата 60/40, 80/20  - ще бъдат блокирани", каза още в ефира на Bulgaria ON AIR Мария Капон.

Според нея актуализацията на бюджета е животоспасяваща.

"Капаните са заложени, или ще платят българските граждани или политическият елит.", категорична е Капон.

Депутатът даде прогноза, че може и да има реализация на мандат.

"Само ако ИТН, ДБ, "Изправи се!Мутри вън" имаме обща цел за определена цел. Много е комично най -малката група да правим кабинет. Има само няколко логики една от тях - евентуално да се даде шанс, да няма капан за актуализация на бюджета. Който и да получи третия мандат, трябва да има съгласие между политическите сили, да има кабинет, който да живее няколко дена", заяви Мария Капон.

Тя допълни още, че ако имат общо съгласие, и президентът връчи мандат на "Демократична България" - ще ги подкрепят. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК