България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Николов: Няма доказателство, че Ковид-19 се предава от майката на плода

Експертен съвет следи състоянието на бременни и родилки с коронавирус

30.03.2021 | 09:34 Редактор: Десислава Атанасова

Със своя заповед от 25 март министърът на здравеопазването създаде Експертен консултативен съвет за бременни и родилни с Ковид-19. Целта на съвета е да оказва медицинска помощ на бременни и родилки, в това число на заразени с коронавирус. 

"Следим развитието на заболяването на бременните у нас. България е разделена на 6 области от Експертния съвет, и така обхващаме цялата страна. Приехме един правилник, който ще отразява и ръководи дейностите. Приехме и два много важни документа - общи правила за действие на акушерите по отношение на бременните и общ диагностичен план, за диагностика и терапевтичните дейности", обясни председателят на Съвета проф. Асен Николов, пред водещите на "България сутрин" - Мирослав Димитров и Мария Константинова.

По отношение на ваксинацията на бременни, проф. Николов заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че се наблюдава предпазливост, тъй като ЕМА също е много предпазлива. А това се дължи на факта, че производителите все още нямат яснота за странични ефекти при бременни.

"Не можем да предложим категорична ваксинация за бременните. Ако за бременните има риск, работят, и са в контакт с много хора - трябва да се консултират с лекар, но изборът си остава техен", допълни още проф. Николов.

По отношение на предаването на заразата по време на бременност, проф. Николов, заяви, че няма доказателство, че Ковид-19 се предава от майката на плода.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК