fallback

Филмът "Тихо наследство" - за семейството и нуждата да бъдеш разбран

За силата на хората, които остават до теб в беда, разказват Петя Накова и Таня Димитрова

26.03.2021 | 09:35 Автор: Десислава Атанасова

История по действителен случай - за силата на едно семейство, минало през тежки изпитания и призванието да помагаш на онези, които имат нужда да бъдат разбрани. Това разказва филмът "Тихо наследство“.

В главната роля е Таня Димитрова, която се грижи глухите хора у нас да бъдат информирани за всичко казано на брифингите на Националния оперативен щаб, от самото начало на пандемията и досега.

Така я припознават голяма част от хората. Филмът обаче разказва личната ѝ трудна история. А нейната приятелка от детството Петя Накова е режисьор на лентата, както и основна причина за създаването на филма. 

"Идеята се роди, когато аз видях как Таня работи с децата, които имат нужда, учи ги да как изговарят, да казват думи. И това е дълъг процес, няколко години и видях резултата. Това са огромни усилия и трябва да бъде показано на хората", разказа Петя Накова в студиото на "България сутрин".

Благодарение на приятелството между двете е продължило и заснемането на филма, разказват те.

"Ние се познаваме от 16-годишни, тогава ни срещна животът и имаме много силно приятелство. По-късно тя ми стана и кума", сподели Таня Димитрова пред новите лица на "България сутрин" Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Лентата започва да се реализира още в края на 2015 година.

"Първоначално идеята беше да се покажат усилията на един рехабилитатор и проговарянето на едно дете. После се появи диагнозата на Таня", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Накова.

Посланието на филма за Таня Димитрова е много лично -  "Силата на хората, които остават до теб, когато се случи беда".

Филмът ще бъде достъпен на 23 различни езика. Ко-продуцент е HBO Европа. Първоначално лентата е одобрена от 13 държави, но човешката история във филма провокира всички 23 държави да го излъчат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback