България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необходимо било равномерно финансиране на болниците в борбата с Ковид-19

Не трябва да има фаворити, заяви председателят на Болничната асоциация у нас

26.03.2021 | 09:15 Редактор: Никола Симеонов

В разгара на третата вълна на коронавируса болниците у нас са на прага на капацитета си. Управителният съвет на Болничната асоциация  (БА) проведе среща с широко представителство на НЗОК, включително управителя на касата проф. Петко Салчев.

"Не може да се каже, че стигнахме до някакви решения. По скоро намерихме пътя до тях. Между това какво се заплаща по клинична пътека и това, което реален разход на болниците, е съществена разликата. Тя е най-вече при пациентите с тежко протичащи заболявания", заяви в ефира на "България сутрин" председателят на БА - адвокат Свилена Димитрова.

Тя припомни, че разговорите за финанси са в посока да се осигурят добри лечебни услуги.

"Набелязахме пътя и той минава през комуникация с Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването. Следва да се определят какви са алгоритмите за лечение при леки, тежки и средно протичащи случаи на Ковид-19", каза още Димитрова.

На въпроса колко струва лечението на един заразен с коронавируса, тя отговори пред Bulgaria ON AIR:

"Данните, предоставени от лечебните заведения, са изключително широки - от 3 хил. до 33 хил. лв. Тази последна крайна сума е по-скоро изключение, но има хора, които лежат по няколко месеца. Проблемът е, че лечебните заведения са притеснени от факта, че задлъжняват и в някакъв момент може да не осъществят жизнено важни доставки за предоставянето на основни консумативи, кислород и лекарства".

Вторият повод за срещата e била обявената в края на февруари методика за финансиране на лечебните заведения. 

"15 болници според НЗОК само покриват критериите. Останалите, които откриха легла за коронавируса, явно не са достойни?! Това беше и нашият въпрос към проф. Салчев. Предстои още днес да направим сериозна заявка за срещи с Надзорния съвет на Касата и Здравното министерство. Следващата стъпка е сериозно оспорване на това разпределение. Не трябва да има фаворити. Равномерно трябва да бъде финансирането", добави председателят на БА пред новите лица на "България сутрин" Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Как може да се появи в ефир с тази прическа? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Гадски
преди 3 години
Аре скрий се *** , докато миналата година касата ви плащаше Имуновенина на цени 7 кратно по - големи от тези в държавните болници проблеми нямахте , А ?? Да работят на пазарен принциоп болниците, нали са търговски дружества. Разни Генчо Начевци дето имат по 15 000 бройки процедури по 5000 лв средно , пак ли работят на загуба. Само фалита ви ще ни спаси от туморите в системата. Шефове на болници декларират по 3-5 милиона, а в болниците им пациенти се изхождат в кофи и няма кой една боя да удари Сигнализирай за неуместен коментар