България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безопасност в планината: Кои са базовите, но най-важни правила?

Коментар на Огнян Кузманов и Витан Витанов в "България сутрин"

25.03.2021 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова

Зимата е още при нас. Преди дни три лавини паднаха на прохода "Петрохан", а все още продължава издирването на сноубордиста от Рила. Знаем ли как да да се защитим от природата и да останем в безопасност в планината?

"Винаги трябва да сме подготвени, зимната планина е по-трудна и сложна като пребиваване, но планината трябва да я уважаваме. И през лятото тя може да ни покаже много свирепи условия. В рамките на 5 дни времето ще стане пролет, но в същото време в планината условията са си зимни", каза планинският спасител към отряд "Осогово" Огнян Кузманов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че всеки човек, който иска да ходи в планината през зимата, е редно да има опит и да знае колко бързо се променят условията.

"Трябва физически да се е подготвил през лятото, за да може през зимата да се чувства по-спокоен и по-уверен. Трябва допълнителна екипировка. Ако физически не сме подготвени да си изнесем тази екипировка нагоре, още в началото създаваме предпоставки за инциденти", допълни Кузманов пред Bulgaria ON AIR.

Хирургът Витан Витанов, който е основател на Академия за оказване на бърза помощ, посочи, че повечето хора, които посещават техните обучения, са млади и активни, спортуващи, но най-вече обичат да прекарват свободното си време в планината.

"Това са хора, които практикуват и екстремни спортове. Те самите са попадали в инциденти и това е водещото. Те искат да знаят как може да окажат първа помощ както на себе си, така и на хората, с които са в планината. Телефонът е изключително важен, за да може да се обадим и да повикаме помощ", коментира Витанов пред водещия Мирослав Димитров.

Огнян Кузманов допълни, че в раницата ни винаги трябва да се намери място за допълнителна дреха, шапка, ръкавици и спасително фолио.

"Желателно е да има външна батерия за телефон, както и челник, който е задължителен. Има приложение на ПСС, с което всеки може да се свърже от телефона си. То дава възможност в момент, в който прецените, че бедствате, да изпратите GPS къде точно се намирате. Но всеки, който иска да ходи в планината, трябва да проучи маршрута, по който ще ходи. Трябва да знае път за евакуация при влошаване на времето. Не може да разчита на планинския водач, защото инцидентите се случват и при планинските водачи", обясни Кузманов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
То навсякъде си има правила, но хората не спазват правилата. Сигнализирай за неуместен коментар