България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как Ковид-19 поразява малките съдове и се образуват тромби?

"1/3 от фаталните случаи се дължат на белодробна емболия", каза проф. Лъчезар Гроздински

18.03.2021 | 08:33 Редактор: Искра Ангелова

Възможно ли е ваксината на AstraZeneca да види до образуване на тромби и могат ли да се предотвратят фаталните последици?  

"На този свят всичко е възможно. Трябва да се провери, най-вероятно е случайно съвпадение, но все пак е подозрително и трябва да се изследва. Основното поражение, което се нанася от Ковид-19, това е образуване на тромби в малките съдове на белия дроб или в по-големите съдове, като например вените и с развитие на венозни тромбози", каза председателят на Националното дружество по ангиология и флебология и завеждащ Клиника по Нагиология в "Аджибадем Сити Клиник"  проф. Лъчезар Гроздински в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че 1/3 от фаталните случаи се дължат на белодробна емболия.

"В хроничната фаза по-малко има такива поражения, но се предполага, че има повишена съсирваемост на кръвта. При Ковид-19 от една страна се засяга съдовият ендотел - възпалително, а от друга страна се повишава съсирваемостта на кръвта. Това са от два от факторите за развитие на тромбоза. Тя може да възникне в малките съдчета на белия дроб", допълни проф. Гроздински пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че вече активно се прилага антитромбозна терапия, която е сравнително ефективна.

"Съдовете, които хранят мозъка или корема, или пък периферните вени и артерии на долни и горни крайници, се изследват с ултразвук, което е с отлични възможности за сканиране на съдови проблеми, включително и при Ковид-19 не е лошо да се проверяват. Белодробната тромбоемболия се диагностицира с контрастен скенер. Това е най-сигурният метод. Ако има поражения - трябва да се предприеме сериозно лечение", категоричен бе професорът и добави, че атеросклерозата причинява стеснение на съдовете.

"При определени обстоятелства това стеснение се превръща в запушване, тоест в тромбоза. Тогава органът не получава кръв и се развива инфаркт, инсулт. Ако хванем атеросклерозата в по-ранен стадий, ние можем да я лекуваме с медикамент. А ако достигне критично стеснение над 70% - може да се постави стент", каза още проф. Лъчезар Гроздински.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК