ЕМА: Твърдо убедени сме в ползите от AstraZeneca

Предимствата надвишават рисковете, заяви регулаторът

16.03.2021 | 16:44 Редактор: Никола Симеонов
ЕМА: Твърдо убедени сме в ползите от AstraZeneca

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Ковид-19 на компанията AstraZeneca продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата ѝ заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, съобщават Франс прес и Ройтерс.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на Ковид-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Емер Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

"Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18 март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени", каза още Емер Кук, цитирана от БНР.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на Ковид-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16 март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много е хубава ваксината на астра слагайте я без притеснения,ама ние от ЕМА ще си сложим друго ваксе. Сигнализирай за неуместен коментар