България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ресторантьор: Празник е за нас, маската на клиента ще бъде личен избор

Ще има процес на адаптиране, смята Павлин Петров от БАЗ

01.03.2021 | 09:10 Редактор: Никола Симеонов

Днес ресторантите отвориха врати - дългоочаквано решение за бранша, пострадал сериозно от пандемията

"За нас е празник. Развълнувани сме. Надяваме се на голяма посещаемост", заяви Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че локдаунът се е отразил много тежко на сектора.

"Не можехме да работим спокойно - само с доставка по-домовете, което е много малък дял от нашия бизнес", добави Петров.

Попитан дали са съгласни да работят до 50% капацитет и до 23 ч. той отговори:

Всяко нещо е много по-добро от това да не работиш. Помощите са нищо в сравнение с реалното функциониране на едно заведение. Като първа стъпка смятаме, че 23 ч. е нормален час, надяваме се да ги разхлабят поетапно мерките.

По думите му ще бъде личен избор на клиентите дали ще влязат с маска или не. Служителите ще бъдат задължително с маски. Ще има дезинфектанти на входовете и на всяка маса, на която ще могат да седнат до шестима души.

"Надяваме се, че не са забравили клиентите ни какво е да си на ресторант. Това ще е един процес на адаптиране. С хигиена, чистота и гостоприемство ще ги привлечем отново", каза още ресторантьорът пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на съкращения и напуснали служители по време на локдауна, Петров коментира, че няма как да няма желание от страна на работниците да потърсят друга алтернатива за работа.

"Колкото повече се връщаме към нормалността, толкова повече млади хора ще привлечем. Ще се опитаме да възстановим поне 80% от персонала", допълни ресторантьорът. 

Той смята, че следващата стъпка би трябвало да е разширяване на капацитета, а за да се завърти целият туристически продукт, трябва да бъдат отворени и вечерните клубове. 

"Ако някой е решил отново да ни затваря, по-добре да не ни отварят повече, защото няма да има какво да се отвори", настоя Петров. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Посетител
преди 3 години
Идеята е клиентът да е постоянно с маска и накрая да плати сметката. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Интересно как ще яде с маска клиента. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Юруш към ресторантите! Сигнализирай за неуместен коментар