България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В болниците са готови за масова имунизация, но не знаят дали ще има ваксини

Свилена Димитрова обясни, че ББА очаква отговор от здравното министерство дали да обявява "зелени коридори"

24.02.2021 | 08:35 Редактор: Ралица Братанова

Болниците са готови да отворят "зелени коридори" за ваксиниране, но очакват отговор от Министерството на здравеопазването дали да ги обявяват, тъй като определени лечебни заведения са получили по-малко от заявените ваксини. Това заяви председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова в "България сутрин".

"Установихме, че всички членове на асоциацията са в готовност да открият "зелени коридори" и да започнат масова имунизация. В лечебните заведения има достатъчно помещения, обезпечен персонал, има условия това да се направи и е разумно, когато могат да си го позволят, тези коридори да се намират и в лечебни заведения", обясни тя.

По думите ѝ са получени единични сигнали от членове на асоциацията за липса на ваксини на определени места.

"Очакваме отговор от министерството. Даваме си сметка, че това е изключително голяма отговорност. На първа линия сме в борбата с Ковид-19 от самото начало и може да се разчита на болниците", категорична бе Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че болниците ще дават информация на сайтовете си за това дали имат налични ваксини и призова пациентите да се уверят, че е възможно да се ваксинират, преди да тръгнат към лечебните заведения.

"Апелираме критериите, по които се разпределят ваксини, финанси, не само задължения - защото всички бяхме равни в задълженията, а и правомощия и права - да бъдат равнопоставени. Нека да бъде ясно на всички, а не да има болници любимци", заяви още председателят на ББА.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК