България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Марковски за убитото момче: Кръгът на отговорните води до енергодружеството

"За съжаление трябва да се стигне до нещастен инцидент, за да започне системата да работи", каза адвокатът

18.02.2021 | 08:55 Редактор: Радостина Димитрова

Няколко дни, след като 16-годишно момче беше убито от токов удар на столичен булевард, виновен за фаталния инцидент все още няма. Жертва на институциите ли е починалият Людмил и кой ще поеме вината за нелепата смърт?

"Разбира се, че е възможно да има няколко отговорни лица. При такива случаи обикновено има поредица от компетентни длъжностни лица, които често се изправят на подсъдимата скамейка. Това в наказателното право е известно като съпричиняване. Ограничаването на кръга на отговорните институции води към конкретното енергодружесто." Това заяви адвокат Димитър Марковски в студиото на "България сутрин".

"Наредба номер 6 много добре описва по какъв начин се присъединяват абонатите към енергодружествата. Достъпът до тази шахта не е неограничен, следва да бъдат установени кои са имали достъп. Но самото дружество има 7 етапа на съгласуване, докато започне крушката в търговския обект да свети", обясни Марковски и добави, че ако нещо не отговаря на законовите разпоредби, то абонатът изобщо не би следвало да бъде включен в мрежата.

По думите на адвоката случаят е можело да бъде разплетен много по-рано, за да не загине младото момче по този нелеп начин. А съдът предвижда до 6 години затвор за виновните.

"На юридически език това е и резултатно престъпление. Законодателят е въвел горна граница 6 години. В последните години наказателните санкции за този тип престъпления са се повишили, съдът става чувствителен към този род престъпления, които са с висока отговорност към обществото", поясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

Според него подобни престъпления са трудно доказуеми, но ако има постоянна работа, делото би могло за няколко месеца да приключи.

"Имаме много подобни случаи в кантората - на пострадали граждани от неотговорността на институции. Не свършват за 1-2 месеца, но накрая има справедливост", отбеляза Марковски.

И добави, че за съжаление трябва да се стигне до нещастен инцидент, за да започне системата да работи. Затова трябва да има превантивни мерки и държавата да натисне с проверки енергодружествата да си вършат работата, смята той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Електротехник
преди 2 години
Много ми е любопитно как капака на една шахта може да е под напрежение! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Много е гадно, прехвърляне на отговорности и безумия. Сигнализирай за неуместен коментар