България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение преди вота: Какви промени предстоят на политическата сцена?

Анализ на политолога Кольо Колев и Михаил Кръстев от Института за дясна политика 

15.01.2021 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова

Изборите се отлагат, но само с една седмица. Президентът Румен Радев насрочи вота за 4 април и призова поне българите в чужбина да могат да гласуват по пощата. Той апелира управляващите и ЦИК да използват разумно тези седем дни и да създадат безопасен и честен избор. Кой как ще използва това време?

"Това ще бъдат уникални в българската история избори - те ще се проведат в пандемия, имаме и нововъведение - машинното гласуване. Имаше основание да се отложат още тези избори. Президентът поиска т.нар. медицински протокол. Представете си, че навън е студено, а протоколът казва, че на всеки час трябва 15 минути да се проветрява. Това значи, че на изборния ден се губят 2 часа и половина", каза политологът Кольо Колев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че недоверието в институциите до голяма степен се дължи на безхаберието на тези институции, които са продукт на негативна селекция вече доста години.

"Консултациите при Радев не целяха да се определи точна дата на изборите, а да се даде начало на предизборната кампания. Радев очевидно искаше да е в центъра на политическите събития. Не може да се говори за голяма промяна в изборното законодателство, дори и за това как ще се отрази пандемията. Целта беше по-скоро да се стигне до разговор, в центъра на който да бъде президентът", коментира Михаил Кръстев от Института за дясна политика и политолога в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него подредбата, по която Радев е канил партиите на консултации, също е интересна. Той каза, че няма логика по-малки партии, които са в опозиция, да дават своите предложения след срещата с ГЕРБ. 

"Може би има известен пиар във всички тези срещи, но и сериозни проблеми бяха засегнати. Горещо одобрявам идеята за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и създаването на протокола. Там са основните проблеми в изкривяването на изборите", отбеляза Колев.

Михаил Кръстев посочи, че членовете на СИК са избрани и предложени от партиите на квотен принцип, тоест обвинението, че там се случват манипулации трябва да бъде отправено към всички партии, а не само към управляващите.

"Обвинения, че една партия може да манипулира вота са неразумни. Доста сериозен проблем е неотчитането на преференциите. Трябва да се мисли в посока на промяна на законодателството за изчистване на такива недоразумения. Екзотични предложения като гласуване по пощата месец или два преди вота могат да внесат много повече хаос. Toва гласуване по пощата би могло да създаде повече опасения за честността за вота", категоричен бе той. 

Колев от своя страна коментира, че гласуването по пощата е практика в много страни, но с него трябва да се "пипа внимателно", тъй като често създава проблеми. За пример той даде изборите в САЩ, както и касирането на избори в Австрия.

"Всеки гражданин може да установи дали преференцията му е преброена, поне в по-малките избирателни секции. Държавният глава имаше достатъчно време и медийно внимание през 2020 г., тогава той можеше да отправи тези свои искания за консултации. Основна цел е той да остане в политическото говорене възможно най-дълго и възможно най-наситено", допълни Кръстев.

Политологът Кольо Колев прогнозира, че след изборите на 4 април ще настъпи промяна за ГЕРБ. 

"Те нямат никаква възможност да удържат властта, друг е въпросът дали опозицията може да вземе властта. Имам съмнения, че опозицията е толкова пръсната, че едва ли ще е в състояние да вземе изпуснатата от ГЕРБ власт", отбеляза Колев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК