България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Специалист посочи кой не трябва да се ваксинира с препарата на Moderna

Нежеланите реакции и при двете ваксини, разрешени у нас, са типични, каза проф. Илко Гетов

14.01.2021 | 09:11 Редактор: Ралица Братанова

В България вече се извършва имунизация с две ваксини срещу Ковид-19, след като вчера в страната пристигна първата пратка от препарата на Moderna. Въпреки това се появиха опасения, че ваксините могат да се окажат недостатъчни.

"Бройките, които са договорени за България, отговарят на обществените нагласи и очакванията на българските граждани. Може би през април-май ще бъдем защитени до голяма степен", заяви в ефира на "България сутрин" проф. Илко Гетов, който е член на Европейската агенция за лекарствата.

Според него тези, които са преболедували инфекцията, би трябвало да останат на следваща стъпка от ваксинирането, когато е ясно, че вече са изгубили имунитета си.

"Между двете ваксини няма разлика като механизъм. Разликата е в обема на самата доза, която се поставя, също и дозата", обясни проф. Гетов.

Той уточни, че и двете ваксини предизвикват типични нежелани постваксинални реакции. Проф. Гетов даде и две важни уточнения за дамите, които искат да си поставят ваксина.

"От научна гледна точка няма от какво да се притесняват, но ваксините не са тествани върху бременни жени. Това продължаваме да наблюдаваме. Изследванията върху опитни животни не показват никакви данни за проблеми с плода", посочи експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни още, че в продуктовата информация е записано, че хора, които са имали или имат разкрасителни манипулации с инжектиране на филъри в лицето, би трябвало да се въздържат от поставянето на ваксината на Moderna.

Проф. Гетов отбеляза, че има разрешение за изтегляне на 6 дози на ваксината от един флакон, така че той да стига за повече хора.

"Това трябва да се прави или с т.нар. спринцовка с мъртъв обем, или по специална техника. Колегите, които поставят ваксината, са добре информирани. Няма да се отрази на реакцията на организма. Това е въпрос на организация", увери той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 1
Кико
преди 3 години
Само не пишете че и тези който са си издули устните, не трябва да се ваксинират! Значи ли че тази от Майчин Дом от вчера, ще УМРЕ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Значи, ако сте бременна или ако искате да забременеете някога - никакви ваксини. Не се знае какви ще са последствията. Сигнализирай за неуместен коментар