България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Вот зад граница: Как ще гласуват сънародниците ни в чужбина

Стефан Манов: Машините няма да доведат до епидемичен бум

13.01.2021 | 08:58 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев трябва да обяви дата за парламентарните избори след консултациите, които провежда с партиите. Държавният глава разговаря и с живеещите в чужбина българи.

"За моя приятна изненада колеги от различни държави повдигнаха въпроса, че гражданите извън страната не могат да подават гласа си за кандидати, защото извън България се гласува само за партия - няма преференции", каза в "България сутрин" Стефан Манов, който живее във Франция и е член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

И добави, че в по-топлия период ще бъде по-леко за организиране на секции и изчакване навън, за да няма струпване на хора.

"Основният проблем, свързан с датата на изборите, не е толкова епидемичната ситуация. Проблемът е има ли готовност държавата да го осъществи по един добре подготвен начин. Моето усещане е, че отново закъсняваме", смята сънародникът ни във Франция. 

По думите на Манов същественото е машинният вот, който ще бъде разгърнат във всички секции с над 300 избиратели. Той отбеляза, че договорът с фирмата, която е спечелили обществената поръчка, все още не е подписан. А самата фирма е уточнила, че екраните може да бъдат дезинфекцирани абсолютно спокойно. 

"Да свалим един мит, че машинното гласуване ще доведе до епидемичен бум", подчерта Манов пред Bulgaria ON AIR.

Томислав Дончев от ГЕРБ вчера каза пред президента Радев, че няма как да се гласува по пощата на тези избори. Манов се съгласи, че не е реалистично навсякъде да се гласува по пощата, но добави, че това може да бъде ограничено като пилотен проект в няколко държави.

"Вече имаме практика на активна регистрация за откриване на физическите секции. Вместо това електронният портал на ЦИК може да бъде пренастроен елементарно, за да заявиш пощенско гласуване. Всички партии, с изключение на управляващата, подкрепиха пощенското гласуване", коментира той.

И обяви, че отново ще направи опит да предложи проект за създаване на избирателен район "Чужбина".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
Гарго ще гласуваш ли? --Гарго ще гласуваш ли? Да казала гаргата и хоп сиренцето и паднало от чофката. Уф,помислила си гаргата,аз и не да бях казала,все е тая!!! Сигнализирай за неуместен коментар