България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатолог посочи кога да очакваме същинската зима

Застудяване и сняг се очакват в периода 9-12 януари, каза Симеон Матев

30.12.2020 | 08:11 Редактор: Ралица Братанова

Рекордът за най-висока температура на 29 декември в София е подобрен вчера, когато градусите в столицата достигнаха до 16,3. Високи температури имаше в Пловдив, Пазарджик, Велико Търново и Ловеч. Това обясни климатологът Симеон Матев в ефира на "България сутрин".

Той допълни, че причината за високите температури е силен южен пренос, който със съчетание от южен вятър повишава температурите.

"Времето беше късно пролетно, а не зимно. Не е чак толкова необичайно. И в миналото нашите деди са били свидетели на новогодишно затопляне, но разликата е, че след такова предстои сняг. Намираме се обаче в ерата на глобално затопляне, когато тези неща не се случват, както сме свикнали", посочи климатологът.

Матев предупреди, че следва постепенно понижение на температурите, но все пак те ще останат доста пролетни. Климатологът заяви, че за Нова година не се очаква да има сняг, а само превалявания от дъжд - на места.

"В началото на януари отново ще бъде по-топло от нормалното. Повече ще прилича на зима, но не същинска", допълни Матев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към този момент същинско застудяване и сняг се очакват в периода 9-12 януари

"Климатът постоянно се променя. Имало е и по-топли периоди от сега, имало е и по-студени. Необичайното сега е, че човекът развива интензивна икономическа дейност, която използва доста ресурси от Земята, а това променя обликът на нашата планета", завърши синоптикът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК