България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радослав Първанов запечата някои от най-красивите гледки през 2020 г.

Фотографът имаше търпението и късмета да улови някои уникални събития

24.12.2020 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

В последните дни на годината ви показваме и официализираме някои от най-красивите гледки и моменти през 2020 г. Успя да ги улови с обектива си фотографът Радослав Първанов. Той запечата и рядкото астрономическо събитие, което бележи сближаването на Сатурн и Юпитер и което наричаме Витлеемска звезда. 

"Търпението е в основата на всичко - да пожелаеш, да планираш и небето да отвори очи, за да видиш звездата. Желанието да го запечаташ формира доста здраво търпение. Небето над града не се е показвало въобще, мъглата не се е вдигала, но преди ден имах късмета за 5 минута да видя и снимам Витлеемската звезда", сподели той в "България сутрин".

Като вярващ християнин Радослав изпитва по-специално чувство по време на тези снимки. Поглеждайки през прозореца нагоре към двете отворени очи, получаваш стоплящо чувство, спомня си фотографът.

"Беше като връзка с друг свят. Виждаш събитие, което е възвестило нещо толкова голямо, случило се преди толкова години. Няма как да не се почувстваш специално", категоричен бе Радослав Първанов пред Bulgaria ON AIR.

През лятото фотографът успя да заснеме и една от най-зрелищните комети, наблюдавана от четвърт век насам.

"Да покажа Неоуайз беше една от творческите ми мечти. Надделя чувството на това къде съм роден, исках да я покажа от моя роден град - Габрово. Тогава условията бяха много по-подходящи. Бях на ръба да се откажа, защото имаше доста светлинно замърсяване, но търпението надделя", разказа Радослав.

През 2021 г. той ще вземе участие в исторически проект по повод 200 години от рождението на Георги Раковски. Радо вече обикаля местата, свързани с живота на Раковски.

"Доста любопитен човек е Георги Раковски, успях да се запозная в детайли с неговия живот. Успях да видя в детайли неговия роден град - Котел. Бях и в Раковски, има много хубав монумент и ми стана доста интересно, когато трябваше да заснема града отвисоко с дрон", сподели още фотографът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК