България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всички загърбиха белодробната болница в Търново, спира работа от януари

Четирима лекари се грижат за десетки пациенти

16.12.2020 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Белодробната болница във Велико Търново ще затвори врати в първите дни на януари заради липсата на лекари. Част от медиците са напуснали или отработват предизвестия, а други са заразени с коронавирус. Шокиращата новина потвърди в "България сутрин" управителят на Специализираната белодробна болница д-р Стела Денчева.

"Все още няма кандидати. Неща ще рикошират върху пациентите. Ако няма лекари, няма да има възможност да бъдат обслужвани пациентите. Натовареността в здравната система е изключително голяма, пациентите в последните 2 месеца нараснаха страшно много. Това доведе до много сериозно натоварване. Колегите, които бяха на допълнителни договори на работа при нас, напуснаха. Това демотивира останалите колеги и те напускат", обясни тя.

За този месец медиците са обработили толкова работни часове, колкото за два други месеца. Въпреки всичко се помага на всички пациенти, които са потърсили помощ в лечебното заведение.

"Винаги сме оказвали изключително качествена белодробна помощ. Сега нещата се променят, защото намаляването на персонала води до влошаване на качеството. В момента има 18 пациенти с Ковид-19 при 21 легла, триажните ни сектори са пълни, в обикновеното отделение за пациенти без Ковид има 9 пациенти при 12 легла и във физиатричния център има трима души с туберкулоза", каза д-р Денчева пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че за всички тези болни в  момента по график се грижат четирима лекари при ужасяваща натовареност. Директорът на болницата търси помощ от началото на ноември и е "бомбардирала" институциите с писма. 

Реагирала е единствено Община Велико Търново, кметът е командировал представител на училищното здравеопазване, който обаче е само фелдшер. Медицинските университети, Министерството на здравеопазването и БСЛ не са реагирали на апелите на д-р Денчева.

Болницата ще затвори в първите дни на януари, алармира тя и подчерта, че с двама лекари не вижда как биха могли да осигурят 24-часово медицинско обслужване.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абе, нещо ми се вижда съмнително целият персонал да напусне без причина .. Познавайки региона бих казал че са им стопили лагерите от работа и не са им платили .... Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
запознат
преди 3 години
Филев , Гаревица и Сибилка ще ви ударят рамо ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Doc
преди 3 години
Сега в Търново, после на други места.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Това не е редно да се случи Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Министърът няма ли да го питате за мнение по въпроса? Щото според него навсякъде всичко е супер по болниците. Няма липса на нищо. Сигнализирай за неуместен коментар