Ще остане ли Велико Търново без белодробна болница?

Част от медиците са напуснали или отработват предизвестия

15.12.2020 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Специализираната белодробна болница във Велико Търново е в опасност от Нова година да остане без лекари и да затвори. Част от медиците са напуснали или отработват предизвестия, а друга част са заразени с коронавирус. 

От стационара търсят спешно лекари да дежурят почасово в Ковид сектора, като предлагат добро заплащане и се надяват на подкрепа от студенти – доброволци. Оказва се, че нито общопрактикуващи медици, нито от други болници могат да помогнат.

Част от медиците, работили дълги години в белодробната болница, напускат заради пика на Ковид пациенти. Свръхнатоварването и заразата с коронавирус са причина лекарите да си тръгнат, и от осем да останат трима.

"Сестрите работят под ужасно натоварване, лекарите работят под ужасно натоварване. Това натоварване допълнително изстисква силите и демотивира колегите. Тези, които останаха отработват толкова дежурства, колкото в нормално време отработват за два месеца", сподели управителят на Специализираната белодробна болница Стела Денчева.

От дни спешно се търсят "външни" лекари от доболничната и болничната помощ да дежурят почасово. Стационарът предлага 95 лева за дневно и 120 лева за нощно дежурство, както и полагаемите се 1000 лева за работа на първа линия, ако не ги получават от другаде.

"Заради работата в ковид сектора, ние сме повишили заплатите и на нашия персонал – с 35% от 1 декември. Както в Западна Европа се дават такива платени дежурства. Смятам, че средно за страната не е малко това заплащане, говоря за лекарското средно заплащане! За жалост и тези платени дежурства не намират отклик сред колегите", допълни д-р Денчева.

Кардиологът д-р Ивайло Балакев от месеци лекува пациенти с коронавирус в болницата в Горна Оряховица. Той и колегите му обаче изнемогват, за да окажат подкрепа.

"Имаме голямо желание да помогнем на колегите, но ние също сме много претоварени! Имаме също при нас болни колеги, които са в карантина или са болни реално, имаме надграфични часове. Смятам, че трябва да се включат и колегите от доболничната помощ, но това е тяхно решение", категоричен е той. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК