България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Най-много заболели в София заради малката безработица

Нещо не е както трябва, мерките са неефективни, коментира Иван Нейков

09.12.2020 | 08:55 Редактор: Радостина Димитрова

Малко над 14 хил. български граждани са загубили работата си в първите дни на декември, а от началото на пандемията те са над 360 хиляди. Ще се справи ли държавата с кризата у нас и как ще бъдат компенсирани засегнатите сектори?

"Ако сравним двата периода на пикове на пандемията, виждаме, че тази седмица от декември влиза в топ три. Ако следваме тенденцията, трябва да очакваме следващата седмица отново висока безработица." Това заяви в "България сутрин" бившият социален министър и директор на Балканския институт за социална политика Иван Нейков.

"В първия етап на пандемията мерките не бяха познати и сработили, но днес не е така. При всички случаи нещо не е както трябва, защото до момента данните сочат, че само 10% от работодателите са се възползвали от мярката 60/40, което значи, че тази мярка не е ефективна, иначе нямаше да бъдат освобождавани работници", посочи Нейков. 

По думите му управляващите твърдят, че безработицата е висока, защото има освобождаване на сезонни работници.

"Би била коректна тази теза в началото на октомври, но сега това не е така", коментира Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че София е с най-малка безработица и най-много работни места, затова има и най-много заболели.

"Наблюдаваме нещо, което е факт от десетилетия - социалната и икономическата политика на правителството се оценява на похарчени пари, колкото повече - толкова по-добра политика. Това не трябва да е така, а по постигнатите резултати", смята бившият социален министър.

Той добави, че ако оценката е по похарчените пари, то политиката значи не е добра.

"И да обяви премиерът, че 2 млрд. сме похарчили, това няма да промени картината, няма анализ защо не работят мерките, или ако работят - защо работят", каза още Нейков. 

До увеличаване на извънредния труд ще се стигне само ако и работниците, и синдикатите са съгласни, смята той.

"Новият бюджет в много отношения в сферата на пазара на труда е "копи-пейст" от други бюджети. В 2021 г. да останеш със същите мерки - не се връзва. Твърдят, че идва криза и ще е страшно, а всъщност мерките са същите като преди да е страшно. Ние не предвиждаме нови инструменти за нови ситуации", отбеляза на финала Иван Нейков.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Не е заради малка безработица ами защото нищо друго освен моловете и кафенетата не е затворено,затова...хората са навсякъде в големите магазини е пълно... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Мерките никога няма да са ефективни, защото няма "ефективни" хора! Сигнализирай за неуместен коментар