България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необходима е сериозна кампания за ваксинирането

"Това не е продажба на хляб", посочи здравният икономист Аркади Шарков 

09.12.2020 | 08:31 Редактор: Тодор Петров

В обществото се наблюдават негативни нагласи срещу ваксинирането. Едва 26% от българите са готови да се имунизират срещу коронавируса, сочат социологически проучвания. 45% от хората заявяват, че няма да го направят. Доведе ли хаосът в здравната система до недоверие във ваксината?

"Представителите на Щаба до момента представяха информацията чисто статистически. Когато става дума за ваксината, трябва да се оформи много по-сериозна кампания спрямо самите граждани. Да бъдат въвлечени представители на Щаба, на европейските институции, на компанията производител, за да се създаде регулаторна и аргументативна част на самата кампания", коментира здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че няма реална разяснителна кампания и по тази причина се разпространява всякаква информация в социалните мрежи. Губи се всякакъв смисъл да бъде говорено за ваксината като за нещо хубаво или лошо, отбеляза Шарков.

"Правим поръчката и ще ви ваксинираме. Но това не е продажба на хляб", подчерта той в студиото на "България сутрин".

"Нека не забравяме, че преди два месеца противогрипните ваксини свършиха в аптеките, преди да е започнала продажбата. Имаше повишено търсене. Българинът не е скептично настроен. Тук населението е притеснено от скоростта, с която бе разработена тази ваксина. Започват да се появяват спекули, че това не е достатъчно дълъг период", обясни здравният икономист.

България ще бъде разделена на 6 района по отношение на ваксинирането, а имунизационният процес ще протече в 5 фази. Според Аркади Шарков фазите са написани неясно и не се знае кой точно ще бъде ваксиниран след първата фаза.

"Правилна е стъпката, че ваксината ще бъде доброволна. В нашата държава на премиера и неговите колеги от Министерския съвет пред камера трябва да им бъде поставена ваксината. Ще успокоят самото население", каза още Шарков.

Той припомни, че през лятото имаше по-ниска заболеваемост, но подчерта, че тогава бяха изследвани по-малко хора. В момента се изследват повече, покачва се и броят на заразените. Гостът е на мнение, че цялата информация едва сега е започнала да се предава по правилен начин. 

Според Шарков антигенните тестове са навлезли бавно у нас и трябва да бъде ускорен процесът. Самият той е имал негативен антигенен и позитивен PCR тест, като на база на PCR-а е излязло решението на РЗИ. Случва се забавяне, което вреди на гражданите, смята здравният икономист. По думите му здравната ни система е в 90-те години.

"Нужно е епидемията да ни тласне в посока на това да си подобрим системата. Координационният център развали координацията и се наложи да го закрият. Ако искаме да няма хаос за ваксините, би следвало да се започне информационна кампания", настоя Аркади Шарков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За всичко си трябва време и смислени аргументи Сигнализирай за неуместен коментар