България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ученици създадоха лаборатория по химия

"Голяма част от тях искат да продължат да се занимават с медицина", каза Люба Батемберска

07.12.2020 | 08:05 Редактор: Искра Ангелова

Ученици превърнаха една от мечтите си в реалност, създавайки оборудвана лаборатория по химия. Кои са най-важните уроци за тях? 

"В началото започнахме с гражданско образование за местната власт, защото нашата програма се състои от две части. Едната е децата да знаят по какъв начин могат да участват във вземането на решения, какви са механизмите, по които те се взимат и се случват. А втората част е да осъществяват идеите си. Те направиха проучване, бюджетираха, както и презентации", разказа Люба Батемберска от Фондация “Малките стъпки” в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че децата са търсили и спонсори.

"Трябваше да ги убедят, че техните намерения са сериозни. Това беше Българският фармацевтичен съюз. Не е лесно да се направи лаборатория по химия, даже звучи леко невероятно. Особено в училище, в което няма свободни класни стаи, тъй като се учи на две смени", коментира още Батемберска пред Bulgaria ON AIR.

Те успели да убедят учителите си по химия и физика да ползват един и същи кабинет, в който имало възможност да се прекара необходимата инфраструктура.

"Лабораторията е готова. Част от тяхната мотивация е, че те искат да продължат с медицина, а освен това искат и тяхното училище, което е основно с хуманитарна насоченост, да има по-силен профил на природните науки, за да може да го комбинират. Те имаха постоянството да си осъществят идеята и успяха да мобилизират училищното ръководство", добави Люба Батемберска.

Техни партньори в тази инициатива са училищното настоятелство и проект "Зелена София", а в момента настоятелството е заделило пари за ремонт на други класни стаи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК