Вдъхновение: 18-годишен българин изследва човешките гени и има редица награди

Николай е и сред младите таланти, които участват в обучение към БАН

23.10.2020 | 21:13 Редактор: Искра Ангелова

Една вдъхновяваща история за ученик, който на 18 вече изследва човешките гени и вече печели редица награди. За пътя от математиката към биохимията - следва разказът за Николай, който покорява връх след връх. 

Николай е само на 18 години, но вече има значителен брой постижения зад себе си. Ученик последна година в СМГ, никога не е предполагал, че пътят му ще е различен от математика и компютри.
 
"До 9-ти клас въобще не съм го предполагал и може би щях да се изсмея, на който и да ми беше казал, че ще се запаля толкова много по биология и химия, но се случи все пак", каза той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това светът на биохимията го завладява. 

Николай изкарва онлайн курс по биохимия към Харвардския университет, печели редица престижни награди в областта както в страната, така и в Европа, но заради пандемията не успява да замине и да презентира своите разработки. 

"В бъдещето си представям как правя изследвания на тези, които се извършват с пациенти за коронавирус. Тоест, тестове на различни медикаменти за всякакви заболявания. Това искам да науча в Хайделберг, понеже там е много силно застъпена науката. Искам да сравня двата свята- този, който е при самото лечение, и този, който е с изследването на нови лечения", сподели още ученикът.

Николай е и сред младите таланти, които участват в обучение към БАН, където самостоятелно прави над 60 проби за изследване на гени на животни и техните нива на експресия. А учените от института остават впечатлени от неговата работа. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК