България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Туроператори пред фалит: Не работим от 13 март, губим човешкия капитал

Павлина Илиева подчерта, че служителите вече се пренасочват към други сфери

26.11.2020 | 08:10 Редактор: Георги Камарашев

Туристическият сектор е в колапс. След 80% загуби в края на летния сезон, второто затваряне на държавата поставя пред фалит всички работещи в туризма.

Ще ескалира ли напрежението и ще успеят ли затворените бизнеси да получат компенсации от държавата?

"При нас локдаунът си е продължение на ситуацията от 13 март. Туроператорите се опитваме да работим в тази екстремна ситуация, но е много трудно. Удрят ни по бизнеса на 100%. Всички организирани пътувания са прекратени. Ние искаме 10% от нашия оборот като помощ за ликвидност на целия сектор. Това са едни 155 млн. Тази помощ към момента я няма. Ние сме единственият сектор в България, който не работи от 15 март", заяви в ефира на "България сутрин" Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение и бъдеще за туризма".

По думите ѝ през 2019 г. туристическият бранш е подпомогнал държавния бюджет значително.

"За миналата година ние сме внесли 45 млн. лева в държавния бюджет. Тази година тези пари просто няма да ги има. Туроператорите правим 8% от БВП, който тази година също няма да го има. Туризмът предизвиква управляващите да обяснят как бизнес успява да издържи от 13 март до днес без нито един лев подкрепа или възможност за работа", коментира Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че коронакризата е огромно предизвикателство за целия сектор и работещите в бранша вече се пренасочват към други сфери.

"Правителството обеща 10 млн. лева, които до днес не са реалност. До средата на декември ни обещаха, че ще станат действителност тези пари. Относно мерките 60 на 40 - не можем да обясним 40% от неработещ бизнес. До ден днешен не можем да се разберем с управляващите как това може да се случи. Навсякъде се говори, че при нас помощта е 80 на 20. Това не е вярно. Ние вече губим ликвидност по всички параграфи. Губим човешкия капитал, който се пренасочва към други сфери", алармира Илиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК