ИПИ: Липсата на чужденци ще се отрази негативно на зимния ни туризъм

Икономистът Андриан Николов смята, че курортите ни ще бъдат засегнати през следващите месеци

29.10.2020 | 22:42 Редактор: Георги Камарашев
ИПИ: Липсата на чужденци ще се отрази негативно на зимния ни туризъм

Свитият туристически летен сезон се отрази с над 1 млрд. лева загуба за икономиката на България, от тях 600 милиона – от област Бургас. Вторичните последствия по-трудно подлежат на изчисления, но относно доходите и заетостта на населението в туристически развитите региони нещата ще се усложнят, ако кризата продължи.

"В началото на коронакризата – през март и април – прогнозите бяха по-тежки, отколкото видяхме развитието на сезона по-късно", коментира пред Радио София икономистът Андриан Николов от Института за пазарна икономика. Според него ударът върху пазара на труда е бил по-малък. Потокът от български туристи на много места се е запазил като миналогодишния.

Експертът изрази мнение, че липсата на чуждестранните туристи ще се отрази много по-сериозно на зимния ни туристически сезон.

В началния етап на пандемията пострадаха курортни селища край ски пистите (Банско), но същото можем да очакваме и през следващите месеци. Потокът към зимните курорти ще зависи от налагането и вида на мерките срещу ограничаване разпространението на вируса, предаде БНР.

Икономистът смята, че има разлика в отражението на епидемията в различните сектори, но там, където мярката 60/40 омекотява щетите, истинските последствия ще се отчетат след края на действието ѝ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК