България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Киприан: Свещениците не са камикадзета, които да заразяват умишлено хората

Коронавирусът е изпитание, което ни учи на търпение, заяви той

24.11.2020 | 09:38 Редактор: Георги Камарашев

"Моли се вкъщи" - такава беше кампанията на лекарите по Великден, когато призоваваха хората да останат у дома и да избегнат големи събирания. Тогава църквата не затвори портите си и прие богомолците. 

"Изпитанието е дадено от Бог, учи ни на търпение, на добромислие, на добролюбие. Когато остане сам в карантина, човек разбира, че само и единствено с Бога той може да преодолее всичко. Вярата не е застрашена. Застрашени са преносителите на вярата - хората, свещенослужителите. Светият синод на БПЦ винаги е призовавал да се спазват всички мерки, предложени от правителството и от Оперативния щаб", коментира в ефира на "България сутрин" старозагорският митрополит и говорител на Светия Синод - Киприан.

Духовникът изтъкна, че както по време на Великденските празници, така и сега храмовете не са били огнища на Ковид-19.

"Спомняте си, че по време на Великденските празници храмовете останаха отворени. И тогава, и сега те не са огнища на коронавирус. Проблемът е докато стигнем до храма. Светият Синод отдавна е пуснал препоръки какво трябва да се случва в храмовете, как трябва да се дезинфенкцират иконите. Светлият празник не би могъл да бъде помрачен от тази пандемия, но хората трябва да бъдат внимателни едни към друг", заяви митрополит Киприан пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на Светия Синод изрази мнение, че лично право на всеки човек е да обяви публично дали е заразен с Ковид-19.

"Свещениците не са камикадзета, които умишлено ще тръгнат да заразяват хората. Може би съм се заразил по време на посещенията, които съм имал по различните институции. По време на пандемията се увеличиха вярата, упованието, добросърдечието. Трябва да бъдем благодарни на хората на първа линия и доброволците, предимно млади хора, които влязоха в трудно време в тази битка" каза още той. 

Митрополит Киприан подчерта, че би дарил кръвна плазма. Той отправи послание към вярващите да бъдат силни и призова към упование в Бога.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК