България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Глас за всяко дете" - УНИЦЕФ и известни личности с кауза

Коментар на Мария Янкова и актрисата Елена Петрова

18.11.2020 | 09:33 Редактор: Искра Ангелова

"Глас за всяко дете" - кампания на УНИЦЕФ, която има за цел да подкрепи децата с увреждания и проблеми във вербалната комуникация. Как могат пълноценно да се включат в образователния живот и само въпрос на технически средства ли е?

"Комуникацията е ключова за процеса на развитие на децата. В сферата на образованието това е изключително важно. В този смисъл, не е въпрос само на средства, а предизвикателствата, пред които сме изправени, са свързани с това да покажем на учителите как всъщност да работят и да развиват по-пълноценно общуване с децата. Както и да им помогнат да идентифицират нуждите, които имат", каза програмният директор "Образование" към УНИЦЕФ Мария Янкова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че искат да променят и нагласата на учителите за това, че децата могат да участват пълноценно в образователния процес.

"Тези деца, макар че не могат да говорят - има какво да ни кажат. Когато говорим за алтернативна и допълваща комуникация, трябва да кажем, че има богата палитра от прости средства - табла, гривни със символи, които всяко дете може да ползва. По-сложните са високотехнологичните, които са за контрол с поглед", допълни Мария Янкова.

Българската актриса Елена Петрова, която е лице за кампанията, отправи призив.

"Когато ставаш благодетел, участваш в една дългосрочна кауза на УНИЦЕФ. Всички тези ще имат една сериозна перспектива в бъдеще да бъдат приобщени към учебната среда. Това започва още от детската градина", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Всеки от нас може да стане благодетел със SMS на 1021 с цифра 5, което е 5 лв. на месец.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК