България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутат в битка с Ковид-19: При самолекувалите се има влошаване

Знам къде се намирам и оценявам опасността, заяви д-р Десислав Тасков

17.11.2020 | 09:20 Редактор: Юлия Христова

Депутати влизат в Ковид отделенията на свищовската и шуменската болница, след като стана ясно че лечебните заведения са със запълнен капацитет и без никакви лекари. В Шумен е д-р Десислав Тасков, който е уролог и преди да влезе в парламента е шеф на общинската болница в Каварна.

До вчера имаше 253 лежащо болни пациенти с Ковид-19 в Шумен, това е лечебното заведение с най-много такива. Грижа се за 50 пациенти. Обучиха ме веднага как минава една визитация. Трябва да си припомня някои неща от студентските години. Справяме се. Това каза за "България сутрин" депутатът от левицата д-р Десислав Тасков.

Той отбеляза, че пациентите са с вариращи показатели и всяка ръка е от помощ.

"90% от пациентите, с които се запознах, са имали самолекуване вкъщи около 20 дни и са се влошили", обясни д-р за Bulgaria ON AIR.

Според него през изминалите месеци са направени грешки, подценен е големият наплив към болниците. Непълноценно било направено всичко в доболничната помощ през лятото.

"Подценихме кадрите и хората в самите болници. Важното е не само да лекуваме пациентите, но да е пълноценно. Че проблемите са наслагвани и има недостиг на лекари и сестри, е свързано с реформи", допълни депутатът.

"По този начин системата на здравеопазването не може да продължава. Носим последствията. Включително и търговския статут на лечебните заведения. Време е за стратегия, но не от вчера за днес. Промяната не може да се случи изведнъж", подчерта събеседникът. 

Д-р Тасков бе категоричен, че не се страхува да работи в условията в Ковид отделението.

"Знам къде се намирам и оценявам опасността. Оставяш настрани страховете си. Целта е да помагам, не знам колко още ще остана в болницата. Трудно е, но въпросът е да дойдат още хора и да се случат нещата със солидарност. Знам колко е важно гласуването на бюджета и ще направя каквото зависи от мен", каза още социалистът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК