fallback

Такситата биха се включили в битката с Ковид-19, но не безплатно

Подробности от председателя на Съюз "Такси" Кирил Ризов в "България сутрин"

13.11.2020 | 08:37 Автор: Георги Камарашев

Таксиметровите шофьори и правителството са провели среща, на която са обсъдили пандемичнатa обстановка. Ще се включат ли такситата в битката с Ковид-19, превозвайки заразени до болниците?

"В първата среща се разбрахме, че ако правителството, не дай си Боже, един ден опре до нас, ние можем да отговорим с 1% от нашия състав. Това са около 50-60 автомобила. Толкова са и линейките в София. Автомобилът трябва да има предпазна линия между предните и задните седалки. Дезинфекцията му трябва да бъде обстойна, да се прави с два вида дезинфектанти. Тя ще трае около един час. С проф. Ангелов се разбрахме, че цената трябва да е твърда. Този един час трябва да бъде заплатен", коментира в "България сутрин" председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов.

Той изтъкна, че шофьорите на таксита имали готовност да помогнат в кризисната ситуация, но изрази съмнение, че ще се създаде такава необходимост.

"За пари не сме говорили на първата среща, само казахме, че цената на курса трябва да е твърда. В момента са мобилизирани всички частни линейки, всички автомобили на Министерството на отбраната и на МВР. Едва ли правителството ще опре до нас. Но ние имаме готовност, ако това се случи. 600 болни с придружител могат да бъдат извозени в рамките на 24 часа", заяви Ризов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Съюз "Такси" сподели, че коронакризата е ударила бранша много сериозно и оборотите са намалели значително от март месец насам.

"80% паднаха нашите обороти през март. В следващите месеци започна едно плавно повишение до 50%. Дойде 15 октомври и настъпи следващият пик. Нашите обороти паднаха отново. Въз основа на всичко това, правителството откликна на това, че имаме нужда от помощ и съответно се разбраха с общините ние да бъдем подпомогнати с плащането на алтернативния данък. Този данък беше намален в цялата страна. В София беше намален на 300 лв. за 2021 г.", обясни той.

Ризов изтъкна, че няма поскъпване в таксата за осма година поред. Минималните тарифи останали същите в София - 77 стотинки за дневни курсове и 88 стотинки за нощни. След Нова година се очаквало поскъпване.

В първия пик на пандемията имало изключително малко заразени шофьори на такси, но сега бройката била доста голяма. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback