Новите мерки в Румъния скандализираха наши таксиметрови шофьори

Влизаме в северната ни съседка само с отрицателен PCR или 14-дневна карантина

04.11.2020 | 14:20 Редактор: Радостина Димитрова

От днес влизането в Румъния за българи става с отрицателен PCR тест или задължителна 14-дневна карантина. На карантина няма да подлежат влизащите в Румъния, които престояват по-малко от 72 часа, в случай, че предоставят отрицателен PCR тест.

Румънските власти не изискват тест само в случай на транзитно преминаване през територията в рамките на едно денонощие. Ограничението не се отнася за транспортния персонал, ангажиран с превоз на пътници, медицински специалисти и официални длъжностни лица.

Към това число обаче не спадат таксиметровите шофьори, които извършват превоз на пътници от и до летищата. От бранша се опасяват, че мярката ще доведе до пропадането на вече планувани пътувания. 

"Лично мен ме притеснява това, че решението е взето така да се каже в последния момент от румънска страна. Шофьорите на леки автомобили преди 6 месеца - румънските власти не ги признаваха за транзитно преминаващи. Според тях влизането през границата от Русе, отиването до летището и връщането обратно не е транзитно преминаване", коментира таксиметровият шофьор Атанас Русев.

Има опасност от утре таксиметровите автомобили да спрат да влизат в Румъния и да не могат да возят клиенти до летището и обратно. А преминаващите през граничния пункт броени часове преди въвеждането на ограничението споделят дали са наясно за новите мерки.

От бранша имат опасения и че времето до влизане в сила на ограниченията не е достатъчно за издаване на резултати от PCR тестове и ще предизвика сериозни затруднения. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
kralimarko
преди 3 години
Мързеливите бакшиш пак реват. Сигнализирай за неуместен коментар