Отрицателен PCR тест или 14-дневна карантина за влизащите от България в Румъния

Мярката не е в сила за транспортен персонал

03.11.2020 | 11:22 Редактор: Ивет Арабова
Отрицателен PCR тест или 14-дневна карантина за влизащите от България в Румъния

От 00:00 часа на 03.11.2020 г. влизащите на територията на Румъния от България, независимо от гражданството, трябва да представят документ с отрицателен резултат на PCR тест, направен не по-късно от 48 часа. Влизащите в Румъния, които не предоставят такъв документ, се поставят под карантина за 14 дни на посочено от тях място за пребиваване. Това съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Гранична полиция".

Мярката е въз основа на решение от 02.11.2020 г. на Националния комитет за спешни ситуации на Румъния, с което България е поставена в списъка с рисковите държави по разпространение на Ковид-19.

Влизащите за по-дълъг период граждани могат да бъдат освободени от карантина след 10-ия ден, ако направят тест за коронавирус на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат, и не проявяват специфични за КОВИД-19  симптоми. Румънските власти не изискват тест за коронавирус за транзитно преминаващите през територията на Румъния (в рамките на 24 часа), както и за водачите на тежкотоварни превозни средства, обявиха от пресцентъра на Външно министерство.

Ограничението не се отнася за транспортен персонал, ангажиран с превоз на пътници, товари и стоки, официални длъжностни лица, погранични работници, медицински специалисти, участници в международни спортни и културни събития, пътуващи с цел обучение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК