България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директор: Има натиск от родители и учители, няма правилно решение

Според Асен Александров опасността от нулева учебна година не съществува

12.11.2020 | 08:57 Редактор: Ивет Арабова

Училищата могат да преминат към дистанционно обучение при 15% отсъстващи деца или при висока заболеваемост в областта. В София от днес учениците от 6 до 12 клас ще учат дистанционно. По-малките ще продължат да посещават часовете, докато не се увеличи броят на инфектираните. В същото време едно от столичните училища започна да преподава онлайн. 

"Има известно объркване, бих посъветвал колегите да изпълняват нареждането на МОН. Не е работа на учителите и директорите да разсъждават каква е заболеваемостта. По-добре да се решава на ниво населено място. Нулева е опасността за нулева учебна година", каза директорът на 51-о СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров в студиото на "България сутрин".

По думите му при родителите има голямо разделение на мнението, но особено голям е процентът на тези, които искат присъствено обучение, особено в начален етап.

"80% от учителите искат дистанционно обучение, 70% от родителите искат присъствено - няма правилно решение. При родителите на по-малките ученици е много силен икономическият мотив. В нашето училище 17% от учителите в момента са заболели. Има липса на кадри и недостиг на преподаватели. Сред учениците много малък е процентът на тези, които са изплашени", отбеляза Асен Александров.

Според него много от учителите работят дори болни от вкъщи дистанционно, без това да е тяхно задължение. Той призова родителите да имат разбиране и подкрепа към преподавателите. 

"Голямо е напрежението, от една страна има натиск от учителите, от друга - от родителите. Проблемът е политико-икономико-психологически. Не виждам решение, което да удовлетвори голяма част от хората. Във всички сектори има свиване, защо да не очакваме и свиване в образованието. Ние сме в период на криза и оцеляване", подчерта директорът на 51-о СУ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че в СУ "Елисавета Багряна" с някои от учителите работят присъствено, с други - дистанционно. 

"Много разнообразни са училищата, инструкциите няма да работят. В Сатовча например, има училище с 15-20 ученици, там могат да осигурят на всяко дете класна стая. По-скоро ще преминем ние на това, което препоръчват - хибриден модел. Една седмица онлайн, една седмица присъствено. Взехме решение учениците след 4 клас да са с маски в класната стая", разясни Асен Александров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Правилното решение е дистанционно обучение за всички ама пуста алчност... Сигнализирай за неуместен коментар