България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволци чистят замърсени части на София, тичайки

В държавите, в които е популярен плогингът, има доста голямо замърсяване

06.11.2020 | 08:05 Редактор: Юлия Христова

Шведският опит идва в България - но не в кардинално различния подход, който приложиха на север към пандемията, а в каузата с две лица, наречена плогинг. Кога и как ще бъде използвана комбинацията от бягане сред природата в съчетание със събирането на отпадъци?  

Искахме да работим в район "Младост", тъй като част от нашите доброволци живеят там. Но нашата среда не позволява да се прави все още плогинг. Вижда се, че някои места са изключително замърсени. Това каза за "България сутрин" доброволецът Вихрен Митев.

По думите му все още сме далеч от правенето на плогинг. В крайните квартали било трудно, но доброволците искали да дадат гласност на доброволческата дейност и това хората да спрат да изхвърлят боклуци, където им падне.

"Центърът за работа с доброволци Young Caritas има идея да подкрепя акции на доброволци, които имат свои инициативи. Ние бихме направили възможното за това", допълни той за Bulgaria ON AIR. 

Според него в държавите, в които е популярен плогингът, има доста голямо замърсяване и с такива акции се насочва вниманието към проблема.

"На второто почистване имаше открити ключодържатели, строителни отпадъци, опасни боклуци също. Събираме се на съответното място - следващата акция започва от метростанцията в "Младост 3". Всичко става спонтанно и после боклукът се изхвърля на определени за това места. Около 2 часа е здравословно и приятно да продължи една акция по почистване. Целта е до края на годината да почистим всички части на "Младост". Имаме надежда да пренесем тази дейност в други квартали", казва още Вихрен Митев.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК