България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хотели за карантинирани - няма да стават болници, ще е по-леко за здравната система

Румен Драганов с коментар върху това как туризмът ще се включи в борбата срещу Ковид-19

05.11.2020 | 09:19 Редактор: Ралица Братанова

Министърът на туризма се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани. Идеята е те да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници.

"И сега по наредбите във всеки хотел имаме карантинни стаи. Ако в хотела се появят туристи със симптоматика на коронавирус, те трябва да бъдат отделени. Сега се разширява този обхват, това е много добро предложение", заяви Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма в "България сутрин".

По думите му по света хотелите се използват за медицински лица, които работят в болниците и трябва да бъдат отделени от своите семейства, а и ние имаме много хора, които имат положителен PCR тест, а нямат симптоматика.

Той уточни, че не стои въпросът за това хотелите да бъдат болници, а става дума за случаите, които не са за болнично лечение.

"Практиката в чужбина - всеки по-тежък случай се премества в лечебно заведение. Хотелът не е болница. Имаме изградена система в хотелите. Разбира се, че се мери температурата, храната се оставя пред вратата. Имаме ред хигиенни мерки", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Драганов обясни, че Здравната каса ще сключи договор с тези хотели, тя ще заплати определен брой легла на база "пълно-празно" и тези легла ще бъдат подготвени да очакват медицински персонал или хора с лека симптоматика. Според него предложението е много положително и добро.

"Това е добра превантивна мярка, която да намали натоварването на здравната система", посочи Драганов.

Относно туристическия сезон, експертът прогнозира голямо увеличение на вътрешния туризъм, каквото е имало и през лятото.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК