България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каролев: Исках да даря плазма, но не бях във възрастовата граница

Икономистът бе категоричен, че ще го направи сега - след обновяването на наредбата

03.11.2020 | 09:12 Редактор: Ивет Арабова

Националният кръводарителски център призовава за повече донори на кръвна плазма - единственият метод, който облекчава инфектираните с Ковид-19.

Плазма даряват хора, чиито организми са преборили коронавируса. Като икономиста Владимир Каролев, който през лятото премина през това изпитание. Оказва се обаче, че да дариш антитела не е толкова лесно.

"Не отговарях на възрастовата граница, тя май вече е променена. В началото на юли прекарах вируса и се оказа, че имам много антитела. Оказа се, че до 55-годишна възраст можеш да даряваш. След това проверих в сайта на Международния червен кръст - няма такава забрана", каза Владимир Каролев за "България сутрин".

И добави, че сега възрастовата граница е вдигната на 65 години.

"Не става въпрос за хаос, сменили са наредбата, което е логично. Този вирус е доста опасен и хваща хората, които са в по-напреднала възраст. Има само три машини в цялата страна за даряване на плазма", отбеляза икономистът.

Той бе категоричен, че ще дари плазма и ако трябва, ще чака на опашка за това.

"Чувствам се в перфектно здраве. Много малка част от хората с вируса развиват усложнения. Аз развих температура на втория-третия ден, бях приет в "Пирогов". Видях доста хора, които имат пневмонии и възрастни хора с придружаващи заболявания", посочи Владимир Каролев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Събеседникът отбеляза, че е видял невероятна чистота в лечебното заведение и абсолютен професионализъм на лекарите и медицинските сестри.

"Персоналът знае, че когато си в тази среда, най-вероятно ще минеш през коронавируса. Имам страшен респект към хората, които видях в "Пирогов". Бързо може да се развие тежка пневмония. В момента, в който влязох, започнаха да ми бият инжекции за разреждане на кръвта. Убеден съм, че лекарите не вкарват в болницата, за да вземат 1600 лева. Аз лично минах през скенери и бях с двустранна бронхопневмония. Не ме държаха повече, само защото Касата ще дава пари", разказа Каролев.

Според икономиста, в здравеопазването предложенията на правителството са добри, но целият бюджет бил популистичен и насочен към спечелване на изборите.

"Аз го наричам "Бюджет за всеки по нещо". Дефицитът в бюджета ще расте, основни западни икономики ще минат през нови локдауни. Не виждам антикризисни мерки в бюджета. За мен е антисоциално да раздаваш пари на калпак", смята Владимир Каролев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Щом това помага, който може и е преборил вируса да дарява! Сигнализирай за неуместен коментар