България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокат: Трябва да има съдебна ваканция заради коронавируса

Три от сградите в София не са пригодени за правораздаване, посочи Людмил Рангелов

02.11.2020 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Много магистрати у нас са с положителни проби за коронавирус, а мерките за безопасност в съдебната зала се спазват трудно. Прокрадва се идеята да бъде обявена нова ваканция на съдебната система през следващите месеци. 

Зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет адв. Людмил Рангелов допусна, че е много вероятно това да се случи. По думите му една съдебна ваканция не би се отразила добре, но пък ще спомогне за запазване на здравето и живота на хората, които участват в този процес. 

"Ситуацията е много тежка. Три от сградите, в които се извършва правораздаване в София - Специализираният съд, Районният съд и на бул. "Скобелев" за наказателните дела, не са пригодени за правораздаване, особено в ситуация на пандемия. Положението е тежко и в Съдебната палата", заяви адв. Рангелов в студиото на "България сутрин".

"Председателят на СГС се обърна към ВСС със сигнал дали не е подходящо отново да се въведат ограниченията. Има много болни съдии. За съжаление, никой не обръща специални грижи за адвокатите, няма и възможност в тези сгради. Често в зала с квадратура от 20-25 кв.м се събират 20-30 човека", обясни той.

Адв. Рангелов подчерта, че съдебна ваканция трябва да има, за да се запазят здравето и живота, особено на адвокатите. Делата, които не търпят отлагане, щели да бъдат разглеждани както в предходния период. Никой няма да пострада сериозно, ако някои дела се забавят с два месеца, смята той.

"Делата намаляват, но не знам каква точно е причината. Решаването на един проблем чрез съд често се оказва много трудна и поглъщаща много време мисия", призна адв. Рангелов.

Юристът коментира и делото срещу Кристиан Николов, обвиняем за смъртта на журналиста Милен Цветков. Днес съдът трябва да реши дали ще му наложи по-лека мярка за неотклонение.

По думите на адв. Рангелов обвинението срещу даден водач е доста сложно за установяване, че е станало при умисъл. Липсвала практика при ПТП-та да се повдигат обвинения, че са извършени при умисъл. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Лелеее, те и сега влачат с месеци и години елементарни дела, сега представям си! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Направо ваканция за всички, колко му е Сигнализирай за неуместен коментар