България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Трябва ли училищата да затворят?

Коментар на д-р Стойчо Кацаров и Юлиян Петров

28.10.2020 | 08:31 Редактор: Искра Ангелова

Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща новина в живота ни. А гимназии и ВУЗ-ове преминават на онлайн обучение. Доколко връщането в училище след лятната ваканция увеличи броя на заразените? 

"Най-вероятно срещите между младите хора в училищните сгради е дал принос за разпространението на вируса. Приносът си е дал и времето, промяната в температурите, както и влажността на въздуха. Това, че стоим в затворени помещения, през лятото хората бяха в отпуск, а пък сега са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкова драматична, колкото изглежда", каза бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че броят на хоспитализираните не е нараснал 10 пъти, а 2 пъти, както и че данните трябва да се разгледат внимателно.

"Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не е толкова експертно. Говорихме, че образователната система ще продължи възможно най-много да работи, а при абсолютна необходимост ще премине в дистанционна форма", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че в момента имаме по-малко от 2% болни, карантинирани или заразени ученици.

"Ако погледнем назад - грипна ваканция излизахме при 30% болни, а не само заразени. Имаме около 500 болни учители, но много от тях започват много сериозно да се страхуват. Бърнаут ефектът при тях последните години надделява и на тях им е все по-трудно", каза още Петров.

Д-р Кацаров посочи, че грипна епидемия и грипна ваканция се обявяват при регистрирани случаи над 200 над 10 хиляди души население.

"Не трябваше да спират училищата, включително и пролетта. Не е това мястото и развъдникът на Ковид-19. Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му. Алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи. Но това изисква много сериозна организация, каквато ние не създадохме", категоричен е бившият зам.-министър.

Юлиян Петров добави, че нямаме крещяща нужда от това да затворим образователната система.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години