България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Стигнем ли 2000 случая - изпускаме контрола, 25% не спазват никакви мерки

Това заяви проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR

21.10.2020 | 08:45 Редактор: Георги Камарашев

За изминалото денонощие заразените с Ковид-19 са с 312 повече спрямо предходното - 1336 са при направени 11 505 PCR теста. Преборилите коронавируса за денонощието са 261, 11 са починалите.

"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Той коментира борбата с Ковид-19 у нас и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.

"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът пред Bulgaria ON AIR. 

Според проф. Витанов отговорни за неспазването на мерките са онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си.

"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.

По думите му тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с Ковид-19 е изключително тревожна.

"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Нещата не вървят на добре...говорим си празни приказки и боксуваме на едно място. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 4 месеца
Как ще стане това обръщане надолу, да слагаме по две маски ли? Сигнализирай за неуместен коментар