България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европа, мерките и Ковид-19: Солидарността изисква да носиш маска

Голямата разлика със Западна Европа била в образованието на хората

19.10.2020 | 09:20 Редактор: Юлия Христова

Европа отново затяга коланите след поредица от дни с рекорден брой заразени. За разлика от пролетта обаче, този път ясно се очертава опитът на държавните ръководители и правителства да не прибягват до тоталния локдаун, свързан със затварянето изцяло на граници и икономика. Има ли водещ принцип на действие и колко пагубно за по-малките икономики ще бъде повторното налагане налагане на извънредно положение? 

Най-странното е това, че витаят теории и те се сблъскват челно с науката, каза за "България сутрин" журналистът Петър Пунчев.

По думите му падането на нивото на образованието води до подобна криза.

"Едно е да си скептичен и друго е да отричаш очевидните неща. Ние не знаем много повече за вируса от март, но разделителната линия е там, където минава образованието. Колкото по-необразован си, толкова по-арогантен си", подчерта събеседникът. 

Пунчев коментира, че журналистите трябва да работят по темата със солидарността, а тя изисквала да се носи маска.

"Германия е страната, която най-умерено и организирано реагира на тази ситуация и ако бях в управлението на България, бих копирал техните решения за справяне с нея. Когато държавата предприеме дадена линия на поведение, не може всеки да мисли единично. Нека да се облегнем на експертното мнение", посочи още журналистът. 

По думите на бившия заместник-министър на финансите - Любомир Дацов, няма напрежение по летищата, няма и опашки.

"Безсмислено е това с границите, защото за механизма за пренасянето на вируса има доста неясноти. Ако човек има разумно поведение, нещата са контролируеми. Голямата разлика със Западна Европа е в образованието на хората и това се случва много отдавна", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

В света вече имало много промени и хората ще трябва да свикнат да живеят тях. Ежедневието спрямо 20 г. назад било много по-динамично, стана ясно от думите му.

"Европа реагира доста по-добре от други ситуации. Презасили някои мерки. Намесата на ЕК поставя много въпроси, защото помагайки в една област, те вредят в друга", каза още Дацов. 

Според него при нас, както винаги, имало разхвърляност на мерките

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
БЪЛГАРИНЪТ Е ПР.СТ, НАИСТИНА АРОГАНТЕН, ВОДИ *** И БЕЗМИСЛЕНО СЪЩЕСТВУВАНЕ, НО САМО ТОЙ ЗНАЕ ВСИЧКО, НЕ ХОДИ МНОГО МНОГО, ЗАЩОТО ЗЕМЯТА Е ТАВА И ТОЙ ЩЕ ПАДНЕ ОТ РЪБА...ИЗВИНЕТЕ ЗА ГЛ. БУКВИ, ИМАМ ПРОБЛЕМ. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Трявба да има солени глоби за неносене на маска Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Маската, особено вече като застудява, си струва да я носим най-малкото заради другите грипове, които са много повече и срещу които има ефект. Сигнализирай за неуместен коментар