Служителите в МВР нa протест: Рискът и отношението са неприемливи

Нещата ще ескалират, един от проблемите ще е напускането на системата, подчерта Илия Кузманов

19.10.2020 | 08:10 Редактор: Юлия Христова

От протестна готовност към реални действия. Служителите в системата на МВР започват регионални акции, чрез които продължават борбата за повишение на основните заплати на полицаите.

Нямаме резултат за двете страни от опитите за диалог. Не сме седнали с членове на правителството. Напълно наясно сме, че само в рамките на МВР този въпрос не може да бъде решен. Това каза за "България сутрин" заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР
Илия Кузманов. 

По думите му диалогът преди време е бил несъстоятелен. 

"Уведомени сме, че в проектожбюджета са предвидени 10%, което за нас е подигравка, защото за други администрации бяха до 30%", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

"Нашите колеги дори не могат да си планират вечерта в последните месеци", каза още Илия Кузманов. 

Според него проблемът е в Министерския съвет, там направили грешка.

"Положението е нетърпимо. Нещата ще ескалират, един от проблемите може да е и напускането на системата на МВР. Щатът е недостатъчен, не сме достатъчно. Продължителността на работната година се очертава да е 13-14 месеца, а за много колеги единият месец се очертава да не се плати. Тази година един месец за много колеги ще остане некомпенсиран и нещата не вървят към добре", обясни събеседникът.

Илия Кузманов допълни, че пандемията може да удари сериозно и улицата да остане без служители на реда

"Рискът е неприемлив, както и отношението към нас. Отново се връщаме към мълчаливия протест. Някъде акциите ще са пред МВР-тата. Започваме от Варна на 21 октомври, следват Хасково, Видин, Пловдив и други, докато не почне преговорният процес. Поставили сме си срок до 8 ноември. Ако нямаме резултат, ще има и други форми на протест", допълни той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
11 rate up comment rate down comment 10
Хитър Петър
преди 3 години
***...ЗАЩО НЕ ЗАСТАНАХТЕ ЗАД НАРОДА А СРЕЩУ НЕГО.КОГО ПАЗИТЕ НАРОДА ИЛИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ.ХАК ВИ Е...СЕГА СЕ НАДЯВАМ НАРОДА ДА НЕ ЗАСТАНЕ ЗАД ВАС ...*** ЧЕНГЕТА. Сигнализирай за неуместен коментар