България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Щеше ли оставката на Караянчева да доведе до края на правителството?

Политолозите Цветанка Андреева и Кольо Колев коментираха темата в "България сутрин"

16.10.2020 | 09:16 Редактор: Георги Камарашев

Словесен сблъсък в парламента заради поисканата оставка на председателя на НС Цвета Караянчева. До какво ще доведе напрежението между управляващи и опозиция? 

"Този вот може да се гледа и като вот на доверие към управляващото мнозинство. Фигурата на председателя на Народното събрание е знакова и важна. Тя е третият по важност човек в държавата. Опитът да се върне политическият дебат вътре в парламента е ключов. Вчера беше факт, че политическият разговор влезе отново в рамките на Народното събрание", заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на "България сутрин".

Колегата ѝ Кольо Колев от своя страна обясни, че гласуван вот на недоверие към Цвета Караянчева би сложил край на правителството.

"Нямаше опасност Караянчева да си тръгне, понеже това би означавало край на това правителство. Разговорът на улицата изглежда на по-високо ниво, отколкото това, което наблюдавахме в парламента. ДПС винаги играят за себе си. Те клатят актуалните сили, за да напомнят за себе си. Те воюват за опозиционност", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според Андреева предстои вдигане на политическия градус.

"Управляващите показаха, че отстъпката ще бъде слабост и няма да отстъпват. Вдигането на политическия градус предстои. Това вече е в рамките на една предизборна кампания. Това обслужва всички, включително и БСП. Социалистите имат желанието да влязат в ролята на партия, която е лидер на протеста. До момента лидер на протеста е Радев. Нинова иска да покаже, че тя е лидер на протеста вътре в парламента", подчерта тя.

Относно нестихващите антиправителствени протести в страната, Кольо Колев изрази мнение, че няма място за диалог. Протестиращите искали оставка и нищо друго. По думите му сегашното управление е делегитимирано.

"Има огромен глад за политическа алтернатива извън БСП и ГЕРБ. Има място за още политически формати. Недоволството е социален процес, то обхваща различни слоеве от населението. Не може да бъде направено чисто сумиране. Общото е омерзението и недоволството от властта, която е загубила своята легитимност. Единственият цивилизован начин за справяне с този проблем са нови избори", обясни Колев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК