България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новите антигенни тестове - по-бързи и надеждни

Вирусът ще мине през голяма част от населението, смята д-р Лора Симеонова

16.10.2020 | 08:33 Редактор: Тодор Петров

Каква надеждност имат новите антигенни тестове?

"Тестирането на вирусни инфекции се свежда до 3 принципа - да се търси вирусна частица (антигенни тестове); да се търсят антитела срещу вирусния патоген (може да означава текуща или прекарана инфекция); молекулярно-биологично диагностика, почиваща на PCR метода. Има антинегенни тестове, които работят с проба от гръден секрет - резултатът излиза по-бързо и е надежден", обясни гл. ас. д-р Лора Симеонова от Института по микробиология на БАН.

Тя подчерта пред Bulgaria ON AIR, че за всеки един от тестовете има определен момент, в който те могат да дадат верен резултат, но това не е по всяко време.

Проявим ли симптоми, трябва да се извърши тестиране, отбеляза гостът в студиото на "България сутрин". Д-р Симеонова не препоръчва самотестирането.

"Човек може да си направи тест за антитела. Единственият смисъл за това е да провери дали има IgE антитела. Бързите тестове показват, че има някакво количество, но не точно колко са", разясни д-р Симеонова. 

Според нея в задължителната извадка при тестирането трябва да влязат симптоматичните лица и хората, които са били в контакт с вирусоносител. Тя уточни още, че трябва да отминат няколко дни от контакта със заразен, за да бъде верен тестът.

"Поне 5-6 дни би трябвало да отминат", посочи д-р Симеонова. 

Третата група хора са пътувалите или тези, които трябва да излязат от карантина.

Д-р Симеонова очаква епидемиологичната обстановка да се усложнява и най-сложно да стане, когато започне циркулацията на сезонния грип. А тестовете трябва да се правят в лаборатории, защото иначе личните лекари ще се натоварят много, смята ученият от Института по микробиология. 

"Този вирус вероятно ще мине през голяма част от населението. Незнайно колко време той ще циркулира. Ще има пациенти, които ще го изкарат по-тежко и такива, които ще имат лека клиника и симптоматика", каза още д-р Лора Симеонова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
dimza@email.com
преди 3 години
Един имунолог би трябвало да каже (или ако го е казала, вашият репортер е пропуснал да го напише), че антигеновите тестове показват само, че даденият човек е имал досег с вируса, но не и кога е било това и в никакъв случай не дали е заразоносител в момента! Това го пише дори на сайта на американския CDC - антигеновите тестове не могат да се използват за установяване, дали човек е заразоносител в момента! Сигнализирай за неуместен коментар