България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директорът на "Шейново": Имаше стрес, но станахме по-дисциплинирани

Единен протокол няма, всяка болница си има собствен, обясни д-р Румен Велев

15.10.2020 | 08:12 Редактор: Юлия Христова

Как се отразява страхът от вируса и самата инфекция на плода, на здравето на бременните жени и техните регулярни прегледи при специалист?  

Като процес ражданията са си едни и същи, но се промениха някои неща, касаещи проследяванията на бременността, свижданията, бащите да присъстват на ражданията. Част от тях пропаднаха. В началото стресът беше много силен. Сега обаче като че ли се понаучихме. Добро впечатление ми прави, че станахме по-дисциплинирани. Пациентките си спазват много стриктно часовете, направени са в малко по-голям интервал от време, за да не се засичат в коридорите. Това е насочено към опазване на здравето им. Това каза за "България сутрин" изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Румен Велев.

По думите му нито една пациентка не си пропуска визитата, защото се оценява, че трябва да бъде прегледана от лекар.

"Проблемът беше в началото, когато се забраниха женските консултации", уточни той. 

"За съжаление, единен протокол няма, всяка болница си има собствен. Това, което правим, е още в началото пациентките да попълнят въпросник. Ако отговорят с "да", се прави бърз тест. Ако той е положителен, правим PCR и т.н. Имали сме няколко жени с положителни PCR теста, но на тях не им е предстояло раждане", допълни директорът.

Според д-р Велев има малко данни, но до момента при родилите в "Шейново" са изследвани и плодовете, които не са имали антитела. Родили са се съвсем здрави бебета.

"Ще наблюдаваме какво се случва, не е съвсем ясно дали Ковид-19 оказва влияние върху плода. Не препоръчваме по време на бременност да се правят ваксини. Но носенете на маска, дезинфектантите са достатъчни да предпазят жените. Трябва да се ограничи и пътуването в градския транспорт. Взели сме и тестове за грип, с които ще можем да правим триаж и да насочим пациентките", допълни лекарят за Bulgaria ON AIR.

В болницата няма психолог. За сметка на това медицинските лица изключително много говорят с пациентите, включително по телефон. 

"Контактуваме и със съвременни технологии, което действа успокоително. Училището за бременни престана да провежда лекции засега предвид обстоятелствата. Това е ново заболяване и не знаем в пълен обем какво се случва като симптоми. Важно е да се съхраним психически и физически и да посрещнем, да го наречем "втория пик". Онова, което виждам с нашите бременни жени, ме кара да съм оптимист", обясни лекарят. 

Д-р Румен Велев допълни, че НЗОК е увеличила парите за нормалните раждания. Болниците получават повече пари за тях, отколкото за цезарово сечение, за което вече се говори повече. 

Д-р Велев ще участва в следващото онлайн издание на "Форум бременност и детско здраве", който ще се проведе на 17 октомври от 16:30 часа, което може да проследите на живо в сайта на Puls.bg и в социалните мрежи на медията. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Вили
преди 3 години
Д-р Румен Велев е ...всичко най - добро съчетано на едно място ! Най - добрият Човек , най - добрият доктор , най - добрият специалист най , най ... БЛАГОДАРЯ ТИ ДОКТОР ВЕЛЕВ ! ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ВАС ! Сигнализирай за неуместен коментар