fallback

Ковид-19 се развилня в Чехия: Говори директорът на българското училище в Прага

Хората разбират, че ситуацията наистина е тревожна, посочи Мария Носикова

14.10.2020 | 09:10 Автор: Тодор Петров

Чехия затвори всички училища, след като в продължение на няколко дни регистрира шокиращ ръст на заразените с коронавирус. На денонощие в 10-милионната страна отчитат почти 9000 новозаразени.

"Това беше очаквано, тъй като чешките училища отвориха от 1 септември, а ние се движим 2 седмици след тях. Това увеличение на заразените започна още в първата седмица след старта на учебната година. Но никой не очакваше така драстично да се увеличи. На ден стигаха до 400-500, след това подминаха 1000. Достигнаха 3000 и затвориха висшите учебни заведения", разказа Мария Носикова, която е директор на българското училище "Д-р Петър Берон" в Прага. 

Тя посочи в "България сутрин", че чешкият министър на здравеопазването е подал оставка, а ведомството е поето от главния епидемиолог в страната. От понеделник в Чехия са в сила крути мерки и крайни ограничения.

"Обясниха причината, поради която здравният министър подава оставка - че е допусната грешка, че още в самото начало не са взети сериозни мерки. Трябвало е да вземат много по-сериозни ограничителни мерки", обясни Мария Носикова и отбеляза, че от днес и е празно и нейното училище.

Чехия затвори също баровете и ресторантите, а на публични места вече не могат да се събират повече от шестима души.

"Първоначално бе ограничено работното време на заведенията до 22 часа и максимум шестима души на маса. След това въведоха ограничително време до 20 часа и четирима души на една маса. Няма протести, хората разбират, че ситуацията наистина е тревожна. Имаме готовност и не бих казала, че има паника", каза още сънародничката ни пред Bulgaria ON AIR. 

"Указанията, които МОН ни е дало, е да спазваме указанията в Чехия. Децата бяха с маски в часовете, но не и в коридорите. Беше забранено да се пее в часовете по музика. Спортните дейности задължително трябваше да се провеждат на открито", поясни още Носикова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback