В хватката на Ковид-19: Редица европейски държави затягат мерките

Нидерландия и Чехия затварят ресторантите и баровете

14.10.2020 | 08:18 Редактор: Георги Камарашев

Увеличава се броят на забелили с Ковид-19 в Европа. За втори път в рамките на по-малко от седмица Чехия регистрира над 8 000 заразени. Повече от 5 000 са новите случаи в Германия. 

Редица държави затягат мерките срещу Ковид-19 през последните дни. Правителството на Нидерландия затваря от днес баровете и ресторантите в страната. Мярката е предвидена в така наречената частична карантина, която включва и задължително носене на маски в училище.

В страната се забранява продажбата на алкохол след 20 ч., както и приемането на повече от трима гости в едно домакинствo на ден. Премиерът Марк Рюте призова хората, които имат възможност да работят от вкъщи и да избягват градския транспорт. През последните дни Нидерландия отчита близо 44 хиляди заразени при население от малко над 17 милиона души.

Най-тревожна обаче остава обстановката в Чехия, която е страната с най-бързо разпространение на вируса в Европа. Правителството наложи триседмично частична карантина. Затворени са барове, ресторанти и учебни заведения. Мария Носикова, която е директор на българското училище "Д-р Петър Берон" в Прага, разказва, че властите са признали, че са изпуснали ситуацията от контрол, когато още през септември е започнало драстично увеличение на заболелите.

Гръцкото правителство удължи от днес до 25 октомври 2020 г., включително, срока на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания за влизане в страната през сухопътните, морските и въздушните граници.

Румъния регистрира 3100 заразени за 24 ч. и 68 починали. Въпреки това страната към момента не предвижда въвеждането на нови ограничения. Франция обаче се очаква да обяви днес нови карантинни мерки. Според местните медии ще бъде въведен вечерен час в Париж и най-засегнатите от коронавируса населени места.

В глобален мащаб заразените с коронавирусна инфекция вече са над 38 млн.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Видя се че не е толкова страшно да се спазват правила. Много от мерките са си добри за постоянно. Сигнализирай за неуместен коментар