България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

2,50 лв. за 4 хранения в детските градини: Какво ядат малчуганите?

Коментар на специалиста по хранене и диететика проф. Стефка Петрова

12.10.2020 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова

Успоредно с кривата за новооткрити случаи на коронавирус, която следим повече от половин година, нараства една друга крива - тази на хората с наднормено тегло и страдащите от затлъстяване.  Проблемът има решение, но има и редица неприятни изключения. Какво ядат децата в градините и училищата?

"В областта на детското хранене има наредби и препоръки, но явно няма достатъчно ефективен контрол. Пържени храни да се предлагат е забранено от много време. Имам информация от села и малки градчета, където училищата са си направили договори със снабдители и там има нормални, свежи продукти. В големите градове тези снабдители осигуряват храна на много детски заведения и нямат възможност да правят доставки всеки ден", каза специалистът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова в "България сутрин".

Тя добави, че е забранено храната на децата да се приготвя от замразено месо, тъй като химическият състав е доста по-различен.

"Размразените месо и риба имат абсолютно различен състав. Детските заведения имат делегирани бюджети за изхранване и всички нужди. Оказва се, че парите, които могат да бъдат отделени на дете са около 2,50 лева - за закуска, плод или зеленчук между закуска и обяд, обяд и следобедна закуска. Това са 4 хранения", обясни тя.

По думите ѝ качеството на млечните продукти трябва да е по БДС, но когато го дегустират няма вкус на истински млечни продукти, а на имитиращи.

"Имаме в новата наредба колко тестени закуски е позволено да се дават - не повече от 2 пъти седмично. Това е съгласно препоръките на Световната здравна организация. Децата не искат да ядат увехнали зеленчуци, некачествени плодове. Важна мярка трябва да е увеличаване на бюджета на детските заведения, за да могат децата да се хранят качествено", подчерта проф. Стефка Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Специалистът по хранене и диететика отбеляза, че при сключването на договори със снабдителите трябва да има представители на РЗИ-тата.

"Липсата на ефективен контрол е съществен фактор за проблемите. Децата между 3 и 7 г. имат 20% наднормено тегло. Много деца идват в детските градини ненаучени да консумират зеленчуци и плодове. Голямото количество сол и захари идват от домашното хранене", посочи проф. Петрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нина и какво й е на вафлата? Ти вафли не ядеш ли? Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Следобедна закуска вафла- ми не е редно Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не знам за 2,50 лв. как може да се осигури качествена храна за 4 хранения... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много си е добра храната в детските градини, виж в училищата е друга работа. Сигнализирай за неуместен коментар