fallback

Има ли необучени членове на секционни избирателни комисии?

"Ние не разполагаме с хора, които са безпристрастни и експерти", каза Ваня Нушева

09.10.2020 | 09:25 Автор: Искра Ангелова

Напролет ще гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини. Управляващите не приеха критиките на президента и утвърдиха окончателно новите изборни правила. 

"Няма как да се отмени темата за нови промени в изборното законодателство, защото когато се правят промени, те трябва да дават адекватен отговор на проблемите. Законът да решава проблемите, които са възникнали в изборния процес. За съжаление, тези промени са много далеч от същината на проблемите в изборния процес в страната", каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в студиото на "България сутрин".

Според нея когато оценяваме какви са факторите, за да имаме честни и прозрачни избори, не трябва да пропускаме политическата роля на партиите.

"Ако се съсредоточим върху темата за законодателството, то няма как да отминем с лека ръка проблемите, свързани с недобрата работа на секционните избирателни комисии. Как избираме тези членове на комисиите, как се обучават и в законодателството има ли достатъчно добри бариери срещу участието на необучени членове на секционни комисии?", попита Нушева от ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че ние не разполагаме с хора, които са безпристрастни и експерти.

"Едно от предложенията, което беше не само на наблюдателите, но и членове на ЦИК, е да не могат да бъдат заменяни членове на секционните комисии без да са обучени. Странно е нежеланието на народните представители да опитат да разгледат в дълбочина проблемите в изборния процес. Преди два дни "Прозрачност без граници" проведе дискусия относно какви са нужните промени в него", допълни Нушева.

Тя смята, че машините не могат да бъдат гаранция за честен вот.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback