fallback

Проф. Петров: Прогнозата за Ковид-19 е възходяща, трябва да ни стресне

Висок е процентът на тези, които боледуват тежко и загиват, отбеляза бившият здравен министър

08.10.2020 | 08:36 Автор: Ралица Братанова

Бум на заразени с Ковид-19 втори ден, а личните лекари ще издават направления за PCR тестове на пациенти със съмнения за коронавирус.

"Прогнозата засега е възходяща, това трябва да ни стресне. Не бих казал, че има промяна в поведението на вируса на база на нашия опит. Той продължава да се държи странно. Поразява много тежко дихателната система, микроциркулацията", коментира бившият здравен министър и началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение ВМА - проф. Николай Петров в "България сутрин".

По думите му процентът на тези, които боледуват тежко и загиват, продължава да бъде висок.

"Наблюдава се и една мобилизация сред населението да си постави ваксини, което е добра идея. Това поне ще елиминира едната причина за симптомите", посочи лекарят.

и допълни, че за лечението на пациенти с коронавирус няма ясни медикаменти нито у нас, нито по света и се използва цялата гама от медикаменти.

Бившият здравен министър отбеляза, че ръководителите на големите болници в страната периодично се срещат и вече започват да губят търпение, защото не постигат желаните резултати.

Математикът от Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов прогнозира втора вълна на Ковид-19 през ноември.

"Поддържаме максимална степен на готовност и така сме планирали нещата, че трябва да издържим. Нямаме друг избор", заяви проф. Петров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback