България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Елизабет и тайната на живата вода" - фентъзи книга завладява децата

Романът е вдъхновен от българските мотиви и фолклор

06.10.2020 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова

Книгата "Елизабет и тайната на живата вода", която е фентъзи за деца, завладя българския пазар. Романът е вдъхновен от българските мотиви и фолклор.

В него се разказва за змейове, гневни самодиви и страховити същества, както и едно храбро дете, което преминава през всички тези изпитания, за да донесе жива вода на своята майка.

"Книгата я замислих преди 2 години и половина. Първо си мислех за дете, което е непознато, но после си помислих - тя е пред мен, защо да не я направя нея главен герой", каза авторът на книгата Петър Голийски в студиото на "България сутрин". 

Книгата е трябвало да излезе през март, но заради коронавируса се забавя.

А малката Елизабет Иванова изгрява и на корицата на книгата, което я прави изключително щастлива.

През свободното си време момичето рисува картини, предимно портрети. Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че за някои от тях се вдъхновява от интернет, а за другите сама си ги измисля. Момичето мечтае да стане дизайнер на дрехи.

"Обичам да рисувам и да плувам. Любимият ми предмет в училище е българският език, "Човек и природа" и "Човек и общество". "Писмо на един дакел" ми е любимата книга", каза Елизабет.

Когато пише книгата, първоначално Голийски решава да няма нищо западно от линията Полша - Хърватия в нея.

"Книгата е написана по модела на "Вълшебната приказка" - главен герой, задача, среща от изпитания, крайна точка", допълни той и разкри, че втората част на романа е почти готова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК