България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо българинът се обръща към Европа да му решава проблемите?

Коментар на социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков

02.10.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

Проучване на "Маркет линкс" показва, че 71% от българите искат европейските институции да се ангажират със събитията в страната ни.  Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков е на мнение, че политическата криза ву нас придобива международен оттенък. 

"Събудихме се с два механизма, а не с един. Тези хора, очевидно след 3 месеца протести, търсят инстинктивно помощ от европейските институции. Даваме си сметка, че до голяма степен всичко е в нашите ръце. От друга страна съществува очакването ЕС да дисциплинира своите страни членки и европейските институции да се намесят по-активно", обясни той в студиото на "България сутрин".

По думите му, за съжаление, част от българското общество е започнала да очаква много повече от държавата да решава техните лични проблеми. А модерната културна парадигма била човек да вярва в собствените си сили и да въздейства на политическия процес.

"Години наред не само ЕНП беше подкрепяща политиката на ГЕРБ. Подкрепа се виждаше и от Европейската комисия. Все пак има невидим за нас външен натиск. Позицията на ЕП ще окаже неизбежно влияние върху вътрешнополитическата ситуация, но надали ще доведе до конкретна развръзка", коментира още Живков пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента практически няма разлика в доверието между ГЕРБ и БСП. Тезата на "Маркет линкс" е, че БСП подобрява електоралната си подкрепа, поради негативната вълна срещу управлението и ГЕРБ. А "Има такъв народ" на Слави Трифонов заема трета позиция в проучването за електоралните нагласи.

"Партията на Слави Трифонов се захранва основно от недоволните от ГЕРБ и тези, които обичайно не гласуват. Тази мобилизация при "Има такъв народ" не може да кажем, че е достатъчно устойчива", отбеляза социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами щом сме част от Европа и обвързани, нормално е да имаме очаквания.. Сигнализирай за неуместен коментар